Smetanův dům v Litomyšli v kontextu vývoje architektury na přelomu 19. a 20. století - Fedorčák, Jan (Univerzita Pardubice, 2005)
Práce se věnuje litomyšlskému kulturnímu stánku, objektu zvanému Smetanův dům. Budovu zařazuje do proudu historizujících a secesních budov tohoto typu, sleduje její stavební vývoj, funkci a charakter. Formou monografických medailónů se věnuje všem umělcům, kteří se na stavbě podíleli. Ze širšího úhlu se také zabývá fenoménem divadel v období 19. a poč. 20. století s důrazem na jejich výtvarnou stránku. Práce je doplněna údaji o historii místa, kde objekt vznikl a stručným přehledem činnosti divadelních spolků v Litomyšli.
Keywords: Litomyšl; Smetanův dům; Kultura; divadlo; architektura; výtvarné umění; historický vývoj