Stanovení arzenu v povrchových a podzemních vodách - Halašková, Nela (Univerzita Pardubice, 2018)
Arsen se stává celosvětovým problémem kvůli jeho zatížení pitné vody, přestupu do potravin a posléze do lidského organismu, kde způsobuje celou škálu chronických onemocnění končící obvykle smrtí. Toxicita arsenu je spojena s různým mocenstvím As ve sloučeninách a jeho metabolismem v organismech. Podzemní voda má největší potenciál k akumulaci sloučenin arsenu, jelikož tento prvek je vyplavován z podloží vlivem redoxních pochodů, které ovlivňují výkyvy v hladině vody. V bakalářské práci je popsán výskyt arsenu v přírodě, jeho uvolňování z hornin do podzemních vod a toxické účinky na organismy. Je uveden přehled instrumentálních analytických technik pro stanovení arsenu a v experimentální části bylo provedeno semikvantitativní stanovení As v různých vzorcích vod se zvýšeným obsahem arsenu pomocí kolorimetrického kitu.
Determination of arsenic in surface water and groundwater
Keywords: vliv arsenu na organismus; arsen v životním prostředí; podzemní voda; přestup arsenu do vod; stanovení arsenu ve vodách; influence of arsenic on organism; arsenic in environment; groundwater; transfer of arsenic into water; determination of arsenic in water