Strategie regionálního rozvoje Libereckého kraje - Mrklas, Radim (Univerzita Pardubice, 2005)
Diplomová práce se zabývá koncepcí regionálního rozvoje daného regionu. Hlavním a stěžejním úkolem práce je poskytnutí přehledu o možnostech regionálního rozvoje v dané oblasti. Práce je rozdělena do několika různých částí, ve kterých se nejprve seznamujeme se základními pojmy, které jsou nezbytné pro další výklad. V další části se práce zabývá regionální politikou Evropské unie i České republiky, různými principy a zásadami, které musí být v praxi dodržovány. Dále práce podrobněji rozebírá charakteristiku vymezeného regionu pomocí různých ukazatelů. Současně je využita analýza silných a slabých stránek, příležitostí a hrozeb regionu, z které je nakonec vytvořena analýza celková. V závěrečné části je vymezena metodika pro určení hospodářsky slabých regionů a následně podrobněji rozebrán jeden z hospodářsky nejslabších regionů Libereckého kraje, oblast bývalého vojenského výcvikového prostoru Ralsko.
Strategy of sectional development of Liberec Region
Keywords: Regionální politika; Regionální rozvoj; regiony; Česká Republika; Evropská Unie; kraje; strategické plánování; Marketingový výzkum; Liberecký kraj; SWOT analýza