Optimalizace dílčích kroků při vývoji elektrochemického imunosenzoru pro stanovení pepsinogenu A/C - Halbrštátová, Soňa (Univerzita Pardubice, 2015)
Cílem této diplomové práce byla optimalizace dílčích kroků při vývoji elektrochemického imunosenzoru pro stanovení pepsinogenu A a C. Hladiny lidských pepsinogenů souvisejí s některými žaludečními onemocněními a odrážejí morfologický a funkční stav žaludeční sliznice. Především snížený poměr PGA/PGC a snížená hladina PGA v séru jsou diagnosticky významnými markery karcinomu žaludku. Imunosenzor byl sestaven v uspořádání primární anti-PG protilátka (buď monoklonální IgG nebo polyklonální IgY) imobilizovaná na magnetických částicích - antigen PG ze vzorku - sekundární polyklonální anti-PG protilátka (buď polyklonální IgG nebo IgY) značená alkalickou fosfatázou, případně kvantovými tečkami.
Optimizations of partial steps in development of electrochemical immunosensor for pepsinogen A/C detection
Keywords: karcinom žaludku; pepsinogen A/C; magnetické mikročástice; slepičí protilátky; elektrochemický imunosenzor; gastric cancer; pepsinogen A/C; magnetic microparticles; chicken antibodies; electrochemical immunosensor