Romské dítě v pěstounské péči v České republice - Sonda zaměřená na "romství" v neromských pěstounských rodinách - Pelikánová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2008)
Práce je zaměřena na chápání identity dětí s romským původem v neromských pěstounských rodinách. V teoretické části jsou, na základě odborné literatury, zpracovány pojmy jako pěstounská péče, etnicita, Romové, život dítěte v pěstounské péči, apod. Část praktická je tvořena zpracováním kvalitativních výzkumů v konkrétních pěstounských rodinách. Důraz je kladen především na otázku romství, vztahy s okolím a kontakty s biologickou rodinou dětí.
Romany child in foster care in the Czech Republic - a brief insight into the Romany identity in non-Romany families
Keywords: Foster Care; romany child; Romany identity; Identity; pěstounská péče; romské dítě; romství; Identita