Restaurování papírové plastiky - Šikolová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2014)
Práce dokumentuje restaurátorský zásah na díle s názvem Boží hrob s plastikou Ježíše Krista vytvořenou technikou papírmašé, který je trvale uložen ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Text obsahuje kompletní restaurátorskou a fotografickou dokumentaci o provedených zásazích, a chemicko-technologickou zprávu. V druhé a třetí kapitole se autorka věnuje hledání podobných Božích hrobů v České Republice, což dokumentuje na fotografiích v obrazové příloze, historii a výrobě papírmašé.
Restoration of paper sculpture
Keywords: papírmašé; restaurování; barevná sklíčka; lepenka; křídová vrstva; zlacení; papier-maché; restoration; coloured glass; cardboard; chalk layer; gilding