Lidové pověsti a jejich autoři na Ústeckoorlicku - Švercl, Zdeněk (Univerzita Pardubice, 2011)
Práce má za úkol přiblížit regionální pověsti a jejich autory zejména v regionu Ústeckoorlicka. Vybrané pověsti jsou rozebrány z různých hledisek, přičemž jde o to, poukázat na souvislosti mezi jednotlivými pověstmi, objasnit možnost jejich vzniku, nebo o pokus vylíčit jednu z možných variant reálného základu, ze kterého pověst vycházela. Práce je rozdělena do čtyř vzájemně se doplňujících kapitol. Každá kapitola má svůj úvod, kde je nastíněno, proč a jak se budu zabývat danou tematikou, a svůj závěr, kde je shrnutí probrané látky. První tři kapitoly jsou věnovány přímo pověstem. Práce se zabývá vznikem pověstí v závislosti na daném kraji, tajemnými místy, která se v místních pověstech vyskytují, a lokálními bytostmi. Poslední část má za úkol přiblížit autory těchto pověstí, případně uvést jejich přínos v tomto tématu.
Folk Tales and their Authors from Ústeckoorlicko
Keywords: pověsti; pohádky; Ústeckoorlicko; bytosti; příběhy; tajemno; lidová slovesnost; legends; tales; Ústeckoorlicko; being; fables; mystery