Příprava imobilizovaného katalyzátoru pro palladiem katalyzovanou asymetrickou adici arylboronových kyselin na 2-aryl-1-nitroetheny - Pochobradský, Jaroslav (Univerzita Pardubice, 2020)
Byla navržen a připraven (S)-4-isopropyl-2-(5-(4-vinylfenyl)isochinolin-1-yl)-oxazolin, jako vhodný zakotvitelný ligand pro palladiem katalyzovanou adici boronových kyselin na 2-aryl-1-nitroetheny. Připravený ligand byl podroben suspenzní kopolymeraci se styrenem a struk-turně odlišnými síťovadly. Připravené perlové kopolymery styrenu byly po komplexaci s Pd(TFA)2 testovány na modelové adici 4-tolylboronové kyseliny na 2-fenyl-1-nitroethen. Tyto kopolymery se styrenem neposkytly uspokojivou konverzi (<67 %; 48-72 h) ani enanti-oselektivitu (<38 % ee). Jako klíčový problém byla identifikována nulová botnavost připrave-ných kopolymerů v methanolu. Byly připraveny dva odlišné kopolymery se 4-vinylbenzyl al-koholem a hydroxyethyl-methakrylátem, se záměrem strukturu polymerní matrice více přiblížit methanolu, a zajistit tak botnavost dostatečnou pro rychlý průběh reakce. Připravené kopoly-mery byly po komplexaci s Pd(TFA)2 testovány na modelové adici. Kopolymer s 4-vinylbenzyl alkoholem nebyl jako katalyzátor vhodný, kvůli nulové botnavosti v methanolu. Výborných výsledků bylo dosaženo v případě kopolymeru s hydroxyethyl-methakrylátem, který botnal v methanolu (1,8 ml/g) a umožnil rychlý průběh modelové reakce (75 %; 48 h) s dobrou enan-tioselektivitou (81 % ee). Takto připravený katalyzátor bylo možno recyklovat minimálně 4 × bez poklesu výtěžku i enantioselektivity.
Preparation of immobilized catalyst for palladium-catalyzed asymmetric addition of arylboronic acids to 2-aryl-1-nitroethenes
Keywords: Imobilizované katalyzátory; Botnavý kopolymer; Hayashiho-Miyaurova reakce; Enantioselektivní katalýza; Immobilized catalyst; Swellable copolymer; Hayashi-Miyaura reaction; Enantioselective catalysis