Analýza nezaměstnanosti v regionech soudržnosti v ČR a okolních státech - Pařízková, Veronika (Univerzita Pardubice, 2015)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou nezaměstnanosti v regionech soudržnosti v ČR a okolních státech. Cílem bakalářské práce je porovnat regiony na úrovni NUTS 2 v ČR a okolních zemích vzhledem k míře nezaměstnanosti a dalším ukazatelům. Dalším cílem je nalezení a popis společných vlastností regionů ve vytvořených skupinách. Teoretická část bakalářské práce se zabývá vymezením základních pojmů z oblasti nezaměstnanosti, vymezením klasifikace NUTS a základními informacemi o Eurostatu. Praktická část bakalářské práce se zabývá analýzou a klasifikací vybraných ukazatelů nezaměstnanosti.
Analysis of unemployment in cohesion regions in the Czech Republic and neighboring countries
Keywords: nezaměstnanost; NUTS; Eurostat; shluková analýza; unemployment; NUTS; Eurostat; cluster analysis