Vztah mezi typem osobnosti a spiritualitou - Hejna, Viktor (Univerzita Pardubice, 2012)
Typy osobnosti podle C. G. Junga konkretizovaných šestnácti typy v dotazníku MBTI autorkami Isabelou Briggs Myers a Katharinou Cook Briggs dává v dnešní době jeden z nejpoužívanějších, nejrozsáhlejších a nejkomplexnějších obrazů o různých typech lidí. Tato práce se zabývá zjištěním typu osobnosti podle dotazníku MBTI a zjištěním spirituality u vybraného vzorku praktikujících českých katolíků. Na základě tohoto zjištění je vyjádřen vztah mezi typem osobnosti a spiritualitou. Cílem je posoudit, do jaké míry má typ osobnosti podle dotazníku MBTI vliv na spiritualitu a duchovní život člověka, jestli má nějaký typ větší sklon k víře v Boha a nějaký méně, či jak ten který typ víru prožívá a praktikuje ve svém běžném životě. Práce dospívá k tomu, že skutečně existuje vztah mezi typem osobnosti, praktikováním víry a náboženskou konverzí.
Relation between Personality Types and Spirituality
Keywords: MBTI; Jung, Carl Gustav; spiritualita; křesťanství; osobnost; dotazníky; typologie; MBTI; spirituality; Christianity; personality; questionnaire; typology