Analýza glutathionu a gama-glutamylcysteinu pomocí spojení kapalinové chromatografie s hmotnostní spektrometrií - Kubát, Miroslav (Univerzita Pardubice, 2022)
Glutathion je nejvýznamnější antioxidant v lidském těle, detoxifikuje toxické elektrofily a mimo jiné se účastní také eliminace xenobiotik. Ve své diplomové práci popisuji také metabolismus glutathionu a poukazuji na snížení jeho hladin během mnoha patologických stavů. V této souvislosti vyzdvihuji -glutamylcystein jako účinný prostředek navýšení hladin glutathionu orální suplementací. Další část je věnována analýze glutathionu, zejména pak metodám HPLC-MS, které porovnávám. V rámci experimentální části byla optimalizována separace glutathionu, glutathiondisulfidu, -glutamylcysteinu, glycinu, glutamové kyseliny, cysteinu a cystinu bez nutnosti využití derivatizace.
Analysis of glutathione and gamma-glutamylcysteine using liquid chromatography coupled with mass spectrometry
Keywords: glutathion; gama-glutamylcystein; kapalinová chromatografie; hmotnostní spektrometrie; glutathione; gamma-glutamylcysteine; liquid chromatography; mass spectrometry