Studium historicky nejdéle používaných antikorozních pigmentů - Mrštíková, Andrea (Univerzita Pardubice, 2011)
Tato bakalářská práce pojednává o přehledu a vlastnostech historicky nejdéle používaných antikorozních pigmentů. V první části je text věnován nátěrovým hmotám a pigmentům, kde jsou vysvětleny základní pojmy a vlastnosti. Následně práce obsahuje téma o korozi. Je zde vysvětleno, jak koroze vzniká, a jakými způsoby se jí dá zamezit. Hlavním tématem jsou antikorozní pigmenty. Konkrétně je zde jejich přehled a rozebrán jejich mechanismus působení. Další část je věnována konkrétním antikorozním pigmentům. Zde se práce zabývá pigmenty s obsahem olova, chromanovými pigmenty a pigmenty fosforečnanovými. U důležitých pigmentů je text doplněn obrázky. Dále je uveden historický přehled povrchových úprav na Eifellově věži. Pro zjištění vlivu na antikorozní vlastnosti byly připraveny modelové nátěrové hmoty na bázi alkydové pryskyřice. Antikorozní účinnost těchto systémů byla hodnocena na základě odolnosti nátěrů zrychlenou korozní zkouškou v solné komoře. Získané výsledky byly zpracovány.
Study of historical anticorrosive pigments
Keywords: Antikorozní; pigmenty; koroze; nátěrová hmota; suřík; Anti-corrosive; pigments; corrosion; coating; read lead