Může zákon o prevenci závažných havárií vdechnout život řízení rizika? - Ferjenčík, Miloš (České ekologické manažerské centrum, 2017)
Zákon o PZH stojí na poznatcích ze sedmdesátých let: prevenci pomáhá analýza rizika a systém řízení bezpečnosti. Nehody v podnicích podléhajících PZH ale ukazují, že splnění požadavků zákona je málo. Pouhá existence analýz rizika a systému řízení bezpečnosti pro prevenci nestačí. To neznamená, že zákon je zbytečný či špatný. Ukazuje to meze představy, že PZH lze řešit jen legislativou. Účastníci prevence musejí dát vyrůst řízení rizika. K tomu potřebují přijmout, a vzájemně respektovat své role.
Can the law on the prevention of major accidents breathe life into risk management?
Keywords: systém řízení bezpečnosti; kompetence pro bezpečnost; kultura bezpečnosti; safety management system; competence for safety; safety culture