Stanovení pojistného v neživotním pojištění - Sehnoutková, Denisa (Univerzita Pardubice, 2007)
Diplomová práce se zaobírá principy a metodami výpočtu pojistného v neživotním pojištění pro krátkodobé pojistné smlouvy a obsahuje některé příklady jejich aplikace. Nejdříve jsou představeny základní metody výpočtu pojistného, využívající ukazatele škodovosti a škodní tabulky. Dále je vysvětlena Bayesovská teorie kredibility, která je jednou z moderních metod výpočtu pojistného v neživotním pojištění na základě údajů z vlastního rizika a z cizích porovnatelných rizik. Je zde dále uvedený model Normální pro výpočet čistého pojistného i s ukázkou jeho aplikace. Stručně je uvedena také teorie bonus-malus pro pojištění motorových vozidel. Nakonec je vysvětlen způsob výpočtu rizikového pojistného na základě kolektivního modelu rizika a ilustrován na reálných údajích o škodách při havarijním pojištění.
Premium calculation in non-life insurance
Keywords: teorie kredibility; pojištění; škodní tabulky; rizikové pojistné; Modelování