Studium koordinačních schopností 2, 2´-dipyridylamidu a jeho derivátů v chemii těžších tetrylenů - Zechovský, Jan (Univerzita Pardubice, 2020)
Diplomová práce je zaměřena na studium přípravy a koordinačních vlastností komplexních sloučenin nepřechodných prvků, zejména 14. skupiny, odvozených od 2,2´-dipyridylamidu (dpa) a jeho derivátů. Teoretická část obsahuje přehled dosud připravených sloučenin zahrnující výše uvedený ligand, a to jednak v jeho neutrální (dpaH), ale i deprotonované (amidické, dpa) formě.
Coordination properties of 2, 2´-dipyridylamide and its derivatives in the chemistry of heavier tetrylenes
Keywords: komplexní sloučeniny; 2,2´-dipyridylamid; chelatující ligandy; amidy; tetryleny; NMR spektroskopie; rentgenová difrakční analýza; complexes; 2,2´-dipyridylamide; chelating ligands; amides; tetrylenes; NMR spectroscopy; X-ray diffraction analysis