Studium dlouhodobé stability nízkoviskózních UV zářením tvrditelných formulací - Kotrla, Jaroslav (Univerzita Pardubice, 2019)
Předložená diplomová práce má dvě části - teoretickou a experimentální. Teoretická část popisuje hlavní typy fotopolymerací - radikálovou, kationtovou a hybridní, zmiňuje průběhy jejich mechanismů, výhody, a také faktory, které ovlivňují jednotlivé typy vytvrzení. Dále jsou v teoretické části vysvětleny pojmy týkající se viskozity a měřicí systémy viskozity. Cílem experimentální části bylo sledovat dlouhodobou stabilitu připravených nízkoviskózních vzorků kationtových, radikálových a hybridních systémů určených k vytvrzení UV zářením. Stabilita vzorků byla sledována změnou dynamické viskozity a tokového chování během dlouhodobého tepelného namáhání. Závěrem vyhodnocení byly vzorky s nejlepší dlouhodobou stabilitou a experiment je okomentován jako celek.
Study of long-term stability of low viscosity formulations for UV curing
Keywords: viskozimetrie; dlouhodobá stabilita; kationtová polymerace; radikálová polymerace; hybridní polymerace; viscometry; long-term stability; cationic; radical; hybrid; photopolymeration