Studie retence vybraných látek při kapalinové chromatografii v systémech s normálními fázemi - Holíková, Jana (Univerzita Pardubice, 1995)
Bylo sledováno retenční chování fenolů na koloně plněné silikagelem SEPARON SGX při použití mobilní fáze 2-propanol/n-heptan. Měření bylo prováděno ve dvousložkové a třísložkové mobilní fázi při isokratické a gradientové eluci. Dále byla ověřována shoda experimentálně zjištěných dat s teoreticky vypočtenými hodnotami v binárních gradientech s rostoucí koncentrací polárnějšího rozpouštědla v méně polárním a v termálních gradientech s konstantním poměrem obou polárních rozpouštědel.
Study of retention of some compounds in liquid chromatography with normal-phase systems
Keywords: gradientová eluce; eluce; modely; retence; Optimalizace; vícesložková fáze; kapalinová chromatografie; Chromatografie