Možnosti stanovení těžkých kovů v hřibovitých houbách s využitím anodické stripping voltametrie a v kombinaci s kovovými filmovými elektrodami - Lobotka, Martin (Univerzita Pardubice, 2016)
Tato diplomová práce zkoumá možnosti elektroanalýzy ke stanovení těžkých kovů v jedlých houbách z čeledi hřibovitých (Boletaceae) pomocí anodické stripping voltametrie s kovovými filmovými elektrodami. Pozornost byla věnována nejen vlastnímu stanovení vybraných kovů (Zn, Cd, Pb a Cu), ale i způsobu zpracování vzorku pomocí vyluhování sušených hub ve zředěných minerálních kyselinách. Jedním se záměrů práce bylo i otestování tří různých typů elektrod na bázi uhlíkové pasty s vylučovanými povlaky Hg, Bi a Sb v režimu "in situ". Teoretická část je věnována zejména problematice bioakumulačních procesů u hub se zaměřením na hřiby. Následuje stručný přehled instrumentálních technik, vhodných ke stanovení těžkých kovů v houbách a o možnostech úprav vzorků před stanovením. Stěžejní experimentální část se nejprve zaobírá srovnáním elektroanalytické výkonnosti všech tří filmových elektrod na modelových roztocích s ionty těžkých kovů. Ze srovnání nejlépe vyšla elektroda s bismutovým filmem, která pak byla využívána pro všechna následující měření, včetně analýz reálných vzorků. Tato měření pak byla prováděna ve dvou druzích výluhů a pro kontrolu i ve vzorku, rozloženého standardní cestou (v mikrovlnném mineralizátoru). Získané výsledky byly na závěr porovnány s referenčními měřeními technikou ICP-MS. Závěr shrnuje všechny podstatné poznatky z provedených experimentů, poté následuje rozbor, vedený z pohledu kvality rozkladu vzorků, chování a spolehlivosti použité filmové elektrody, a v neposlední řadě i v kontextu dosažených výsledků. Na základě toho jsou pak navržena některá opatření a další možné směrování rozpracovaného tématu, včetně výraznějších úprav stávajících postupů rozkladu vzorků (sušených hub) i elektro-analytického měření samotného.
On the determination of heavy metals in bolete fungi using anodic stripping voltammetry combined with metallic film - plated electrodes
Keywords: těžké kovy; houby; kyselé (vodné) výluhy; elektroanalytické stanovení; stripping voltametrie; uhlíková pastová elektroda; bismutový film; heavy metals; mushrooms; acidic extracts; electroanalytical determination; stripping voltammetry; carbon paste electrode; bismuth film