Řízení údržby kolejových vozidel pro optimalizaci spolehlivosti - Elstner, Martin (Univerzita Pardubice, 2019)
Práce se zaměřuje na závislost očekávání zákazníků ve veřejné dopravě na spolehlivosti železničních vozidel pro přepravu osob. Hlavním cílem práce je zmapovat současný stav a navrhnout ukazatele, které mohou sloužit manažerům údržby pro dosažení požadované úrovně spolehlivosti vozidel. Práce obsahuje příklady charakteristik a indikátorů pro popis spolehlivost kolejových vozidel. Tyto ukazatele vychází z dat, která nyní sbírá železniční dopravce. Dále se práce zabývá změnami metodiky pro sběr dat, která nyní není možné hodnotit, avšak jejich hodnocení odráží lépe očekávání zákazníků. Součástí práce jsou příklady a interpretace navržených ukazatelů, které mohou uplatnit manažeři údržby kolejových vozidel.
Maintenance management of rolling stocks for dependability optimization
Keywords: sběr dat o spolehlivosti; pohotovost kolejových vozidel; zpoždění vlaků; hodnocení udržovatelnosti; očekávání zákazníka; železniční doprava osob; collection of dependability data; availability of rolling stock; train delays; assessment of maintainability; customer expectations; rail passenger transport