Vliv kathepsinů K a S na stabilitu atherosklerotického plátu - Palovská, Eva (Univerzita Pardubice, 2013)
Tato práce pojednává o základních krocích rozvoje aterosklerózy, včetně jejího důsledku v rozvíjení dalších onemocnění a rizikových faktorů ovlivňujících aterogenezi. Dále popisuje základní druhy klinicky významných katepsinů, z nichž některé významně ovlivňují stabilitu aterosklerotického plátu. V této práci je podrobně popsán mechanismus účinku katepsinu K a S na degradaci kolagenu a elastinu, leukocytární transmigraci a prostup hladkých svalových buněk do cévní intimy, zvýšenou tvorbu pěnových buněk, degradaci lipoproteinů o nízké hustotě LDL, zvýšení apoptózy makrofágů a kolagenu a na prezentaci antigenu a následné ovlivnění imunitního systému, přičemž všechny tyto účinky katepsinů K a S většinou negativně ovlivňují stabilitu aterosklerotického plátu. Práce je zaměřena nejen na podstatu zapojení vybraných katepsinů do mechanismů ovlivňujících stabilitu aterosklerotického plátu, ale i na metodiku stanovení katepsinů K a S v lidské plazmě. Nejvíce používanou je metoda ELISA, druhou nejčastější pak cenově dostupnější zymografie. Pro stanovení katepsinů se vzorek dopravuje nejlépe do 24 hodin, při transportu se udržuje teplota v rozmezí od 4 do 8 °C.
Influence of cathepsins K and S on the stability of atherosclerotic plate
Keywords: ateroskleróza; aterogeneze; katepsin K; katepsin S; proteázy; atherogenesis; cathepsin K; cathepsin S; proteases; atherosclerosis