Analýza ekonomických vlivů na rozvoj regionu - Krpelík, Jiří (Univerzita Pardubice, 2007)
Diplomová práce se zabývá analýzou ekonomických vlivů, které se podílejí na rozvoji regionu. Jako region jsou vybrány dva sousední kraje – Pardubický a Středočeský. Aby se mohly tyto regiony objektivně porovnávat, musely být definovány ekonomické faktory, které mají vliv na rozvoj. Analýza a ověřování dat se provádělo pomocí statistických a data miningových metod. Ty jsou teoreticky popsány a aplikovány na konkrétních datech. V práci jsou použity hlavně shlukovací metody K-Means a Kohonenovy sítě, pro ověření dat byl využit model detekce anomálií. Jako softwarové prostředky byly využity SPSS Clementine a MS Excel, v kterém se předzpracovávaly data.
The analysis of economic factors on region-progress
Keywords: Clustering methods; Kohonen neural networks; economics effects; Data Mining; Shlukovací metody; K-Means; Kohonenovy neuronové sítě; ekonomické faktory