Stanovení izomerních nasycených mastných kyselin v EDTA plazmě u diabetiků 2. typu - Hájek, Filip (Univerzita Pardubice, 2013)
Předložená diplomová práce se zabývá závislostí složení izomerních nasycených mastných mastných kyselin v jednotlivých lipidových frakcích EDTA plazmy na glykovaném hemoglobinu u pacientů s onemocněním diabetes mellitus typ 2. Cílem této studie je přispět k rozšíření poznatků o patogenezi tohoto onemocnění a popsat metabolické změny, ke kterým v organizmu diabetiků dochází. Použité vzorky anonymních dárců plazmy byly pro přesnější výsledky rozděleny do tří skupin podle hodnot glykovaného hemoglobinu na zdravé jedince, středně nemocné a těžce nemocné diabetiky. Pomocí tenkovrstvé chromatografie byly nejprve vzorky rozděleny do jednotlivých lipidových tříd. Poté byl stanoven obsah jednotlivých mastných kyselin ve všech třídách lipidů metodou plynové chromatografie. Výsledky byly přepočítány pomocí výpočetního programu Microsoft Office Excel 2007. Ze získaných koncentrací byly pomocí statistického programu Statistica 9.0 a Microsoft Office Excel 2007 vypočítány multiparametrické korelace, jejichž význam byl vyhodnocen. Bylo prokázáno, že obsah izomerních nasycených mastných kyselin kladně koreluje se stupněm onemocnění. Obdobné závislosti byly nalezeny i u esenciálních mastných kyselin.
Estimation of isomeric saturated fatty acids composition in EDTA plasma of patients with diabetes type 2
Keywords: diabetes mellitus; mastné kyseliny; lipidový metabolizmus; glykovaný hemoglobin; tenkovrstvá chromatografie; plynová chromatografie; fatty acids; lipid metabolism; glycosidic hemoglobin; thin layer chromatography; gas chromatography