Alternativní tresty v kontextu resocializační praxe - Mondeková, Aneta (Univerzita Pardubice, 2017)
Diplomová práce se zabývá alternativními tresty, které nahrazují nepodmíněný trest odnětí svobody. Práce vymezuje základní pojmy, které se vztahují k tématu. Zabývá se pojmem "trest", dále definuje účel trestu, včetně teorií, shrnuje základní zásady ukládání trestů, které se uplatňují i u alternativních trestů a vymezuje pojmy resocializace a reintegrace. Problematika alternativních trestů je vymezena historiograficky, dále jsou v ní charakterizovány jednotlivé alternativní tresty, pozitiva i negativa a v neposlední řadě také komparace vybraných alternativních trestů v rámci států Evropské unie. V komplexní rovině je prezentována Probační a mediační služba České republiky, kde je vysvětlena podstata probace a mediace, popisuje její vznik u nás, činnosti a charakterizuje institut jako takový. Empirická část je věnována kvalitativnímu výzkumu, který je založen na rozhovorech, pozorování a obsahové analýze. Dominantně se zabývá problematikou alternativních trestů v okrese Bruntál.
Alternative punishments in a context of resocialization practice
Keywords: alternativní tresty; restorativní justice; probační a mediační služba; resocializace; alternative punishments; restorative justice; probation and mediation service; resocialization