Zaměstnávání zdravotně znevýhodněných osob a jeho dopady na vybrané cílové skupiny (Případová studie v Rychnově nad Kněžnou) - Lelková, Tereza (Univerzita Pardubice, 2012)
Tématem bakalářské práce je zaměstnávání zdravotně znevýhodněných osob. V první části se zabývám pracovními možnostmi zdravotně postižených osob a blíže uvádím možnosti pracovního uplatnění osob s mentálním postižením. Druhá kapitola se věnuje problematice práv osob se zdravotním postižením a poslední kapitola teoretické části popisuje mentální retardaci a četnost osob s tímto postižením. Druhá část práce je věnována výzkumu, jehož cílem je zjistit, jakým způsobem ovlivňuje zaměstnávání mentálně postižených osob vybrané cílové skupiny. Jak zaměstnávání ovlivňuje přímo mentálně postižené uživatele sociální rehabilitace, terapeuty, kteří s nimi pracují, ale i komunitu, ve které se tréninková kavárna Láry Fáry nachází. V této části jsem také charakterizovala organizaci Pferda, pod kterou kavárna Láry Fáry spadá, dále přímo kavárnu Láry Fáry a její mentálně postižené uživatele. V závěru popisuji vybrané výzkumné metody a uvádím výsledky výzkumu.
Employment of Handicapped People and Its Impact on Selected Target Groups (The case study in Rychnov nad Kněžnou)
Keywords: zdravotní postižení; mentální retardace; pracovní možnosti zdravotně znevýhodněných; tréninková kavárna Láry Fáry; disability; mental disability; job opportunities of the disabled; training café Lary Fary