Využívání daňových rájů evropskými finančními institucemi - Vránová, Barbora (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato bakalářská práce se zabývá využíváním daňových rájů evropskými finančními institucemi. Cílem je identifikace rozsahu aktivit vybraných evropských finančních institucí v daňových rájích a jejich daňového zatížení pomocí ukazatelů jako efektivní daňová sazba, zisk na zaměstnance a podíl zisku na HDP. Práce také hodnotí rozdíly mezi reálnou ekonomickou aktivitou a vykazovanými zisky v daňově zvýhodněných jurisdikcích a zohledňuje aktuální regulatorní rámec, včetně iniciativ OECD a EU.
Use of Tax Havens by European Financial Institutions
Keywords: daňové plánování; daňové ráje; efektivní daňová sazba; finanční instituce; zisk na zaměstnance; Country-by-Country Reporting; BEPS; evropské banky; tax planning; tax havens; effective tax rate; financial institutions; profit per employee; Countryby-Country Reporting; BEPS; european banks