Specifika práce pedagoga pracujícího s romskou mládeží - Udržal, Lukáš (Univerzita Pardubice, 2011)
Práce se zabývá Romy a vzděláváním Romů. Odlišnostmi, které je třeba v edukačním procesu akceptovat, aby se zkvalitnil jeho průběh i význam. Dále komplexně mapuje možnosti a alternativy, které lze ve vzdělávání Romů v současné době využít. Praktická část se věnuje kvalitativnímu zhodnocení vlivů působících na míru využívání moderních nástrojů pro práci s romskými dětmi na základních školách.
The Specifics of Teaching Roma Youth
Keywords: vzdělávání Romů; Romové; alternativní pedagogika; romský pedagogický asistent; přípravné třídy; Roma education; Roma; alternative education; Roma teaching assistant; preparatory classes