Učební autonomie a její vnímání u dětí na druhém stupni základní školy - Fiedler, Ondřej (Univerzita Pardubice, 2018)
Cílem této práce je charakterizovat pojem „učební autonomie“. V první části práce prozkoumám základní teoretické aspekty a popíšu významy, které jsou tomuto pojmu přisuzovány v diskurzu současné české i zahraniční pedagogiky. V empirické části si budu klást otázku, jak děti na druhém stupni základní školy vnímají a prožívají možnost autonomního učení, jak takovému učení vůbec rozumějí a jak reflektují situace, v nichž se autonomně učily (výzkum se týká školy, kde je rozvoj učební autonomie jedním z hlavních cílů). Metodou výzkumu je obsahová a sémantická analýza slohových prací dětí na téma učební autonomie.
Keywords: učební autonomie; autonomní učení; svoboda učení; autoregulace učení; metakognice; autodeterminace; alternativní školy; žákovský diskurz