Způsoby transmise náboženství a jeho hodnot v Salesiánském klubu mládeže v Pardubicích - Vrkoslavová, Anna (Univerzita Pardubice, 2020)
Tato práce se zaměřuje na charakter přenosu křesťanských morálních hodnot u Salesiánského klubu mládeže v Pardubicích. Budu zde testovat hypotézu, podle které v klubu dochází k přenosu hodnot při volnočasových aktivitách implicitním způsobem. Tyto aktivity nemají daný náboženský rámec, ale i přesto v nich podle mého předpokladu probíhá přenos křesťanských hodnot. Budu zde řešit několik témat, které se týkají mé hypotézy a celkového pohledu na tuto oblast salesiánské výchovy. Jednak je to téma hodnot, které salesiáni předávají jako prospěšné, a pak ty které považují za špatné. Poté téma náboženských a nenáboženských aktivit, které se nacházejí v salesiánském programu, jejich rozdělení a charakter. Následně budu rozebírat samotný přenos hodnot, který jsem rozdělila na dva způsoby: explicitní a implicitní. Zjistím, který z těchto způsobů se používá při určitých typech činností (náboženské a nenáboženské). Hlavní otázka mého výzkumu je: Probíhá přenos hodnot při volnočasových aktivitách u Salesiánů pouze implicitním způsobem?
Ways of transmitting religion and its values in the Salesian Youth Club in Pardubice
Keywords: Salesiáni Dona Bosca; Don Bosco; Křesťanství; hodnoty; transmise; volnočasové aktivity; Salesians of Don Bosco; Don Bosco; Christianity; moral values; transmission; leisure activities