Nukleace a krystalizace chalkogenidových skel - Vařečka, Jan (Univerzita Pardubice, 2012)
Tato diplomová práce je zaměřena na studium nukleace a krystalizace Sb2S3 ve skelném systému (GeS2)0,3(Sb2S3)0,7. Oba tyto jevy byly sledovány pomocí diferenciální skenovací kalorimetrie. Nukleace byla testována za izotermních podmínek v rozmezí teplot od skelného přechodu až po oblast krystalizace, tj. od 265 do 290°C. Následná krystalizace byla sledována při neizotermních podmínkách při rychlostech ohřevu 5; 7; 10; 15 a 20 K/min. Krystalizační proces byl popsán pomocí empirického kinetického modelu Šesták-Berggren.
Nucleation and crystallization of chalkogenide glasses
Keywords: nukleace; krystalizace; chalkogenidová skla; systém Ge - Sb - S; DSC; nucleation; crystallization; chalcogenide glasses; Ge - Sb - S system