Restaurování šedého stínovaného sgrafita na fasádě domu čp. 537 na Horním náměstí ve Slavonicích. Kritické srovnání současných způsobů provádění grafické dokumentace nástěnných maleb a povrchu architektury ve vybraných evropských zemích. - Mathes, Josef (Univerzita Pardubice, 2021)
První část se zabývá restaurováním sgrafitové výzdoby fasády domu č.p. 537 ve Slavonicích. V rámci diplomové práce byl zpracován vymezený úsek z celé fasády. Výzdoba byla provedena technikou stínovaného sgrafita šedo-bílé barevnosti. Před započetím restaurátorského zásahu se sgrafito nacházelo ve velice poškozeném stavu. Vrstvy původního sgrafita na moha místech zcela chyběla a tato místa byla v minulosti doplněna rekonstrukcemi. Pod většinou plochy dochovaného sgrafita se nacházely rozsáhlé dutiny, které ohrožovaly další existenci díla. Hlavní náplní zákroku bylo provedení zajištění dochovaných částí a jejich následná rekonstrukce a retušování sgrafita. Během zákroku byly odstraňovány druhotné tmely a vrstvy intonaca bianca. Na sgrafitové výzdobě byla provedena rozsáhlá injektáž a hloubková konsolidace. Na závěr byly provedeny rekonstrukce a retuše vytvořené na základě dohledaných podkladů a předloh. Druhá část diplomové práce se zabývá teorií zpracování grafických dokumentací. Tato část se zabývá způsobem zpracování a zaměřením grafických dokumentací s příkladem jejich zpracování v zahraničí. Zároveň je jejím cílem také vytvoření zásad týkajících se použití různých způsobů provedení grafického zákresu, použití vhodných znaků a barev, ale také vhodným zaměřením grafického zákresu vzhledem k zaznamenávaným fenoménům. Součástí druhé části diplomové práce je také vytvoření zásad pro zpracování grafických dokumentací a návod na vytvoření grafického zákresu pomocí programu Adobe Photoshop.
Restoration of gray shaded sgraffito on the facade of the house No. 537 Horní náměstí in Slavonice. A critical comparison of current methods of performing graphic documentation of murals and surface of architecture in european countries.
Keywords: Slavonice; Sgrafito; Grafická dokumentace; Zákresy; Adobe Photoshop; Slavonice; Sgraffito; Graphic documentation; Adobe Photoshop