Kombinované namáhání prvků kovových mostů ohybem a osovým tlakem - Šertler, Hynek (Univerzita Pardubice, 1999)
V práci je analyzován způsob výpočtu kombinovaného namáháním prvků kovových mostů ohybem a osovým tlakem podle Eurokodu 3 : Navrhování ocelových konstrukcí, části 2 - Ocelové mosty. Při návrhu prutu, namáhaného ohybem a osovým tlakem podle této normy činí největší potíže stanovení návrhového zatížení při dosažení pružné kritické únosnosti charakterizované součinitelem crit a relativní štíhlosti pro stanovení vzpěrnostního součinitele. Ve shora uvedeném článku je popsán jednoduchý a v praxi snadno proveditelný postup výpočtu těchto parametrů s potřebnými pomůckami. Je zohledněn vilv okrajových podmínek, vliv nesymetrie průřezu, a charakteru zatížení. Jsou provedeny parametrické studie, analyzující viliv jednotlivých činitelů. Postup je demonstrován na praktickém příkladě.
Keywords: kovové mosty; ocelové konstrukce; zatížení; ohyb; výpočty