Kultivace neurálních kmenových buněk pro studium neurogeneze - Peřinová, Martina (Univerzita Pardubice, 2019)
Tato diplomová práce se zabývá kultivací neurálních kmenových buněk a embryonálních kmenových buněk a jejich diferenciací. Zahrnuje informace o neurálních kmenových buňkách a jejich možnosti kultivace a diferenciace. Věnuje se charakteristice niché neurálních kmenových buněk. Dále je pozornost věnována neurogenezi a neurogenním oblastem, jejich popisu a charakteristice. Experimentální část se zaměřuje na imunohistochemii vybraných neurálních markerů v tkáňových řezech, in vitro kultivaci neurálních a embryonálních kmenových buněk a neurální diferenciaci embryonálních kmenových buněk.
Cultivation of neural stem cells for the neurogenesis study
Keywords: neurální kmenové buňky; embryonální kmenové buňky; diferenciace; neurogeneze; Neural stem cells; embryonic stem cells; differentiation; neurogenesis