Výskyt mikroorganismů ve spermatu kanců a zamezení jejich růstu pomocí přírodních extraktů - Gančarčíková, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2019)
Diplomová práce se zaměřuje na mikroorganismy vyskytující se ve spermatu chovných kanců a zamezení jejich růstu pomocí přírodních extraktů. Nejdříve se zabývám kontaminací a výskytem mikroorganismů ve spermatu. Dále je v práci popsáno, jak se sperma odebírá, skladuje a jakými plnidly se sperma ředí a uchovává. V další části jsou shrnuty přírodní extrakty, které byly využity k inhibici mikroorganismů a k testování jejich toxicity na spermie. Mimo to je dále v praktické části zhodnocena i citlivost vybraných bakterií izolovaných z kančího spermatu na antibiotika.
The occurrence of microorganisms in boar semen and the prevention of their growth by natural extracts
Keywords: bakterie; kančí sperma; plnidla; kontaminace; přírodní extrakty; bacteria; boar sperm; extenders; contamination; natural extracts