Literární profil Terezie Svatové - Rolfová, Monika (Univerzita Pardubice, 2016)
Tato práce analyzuje ženské literární postavy české spisovatelky Terezy Svatové (1858-1940) a vkládá je do sociokulturním kontextu. Práce se zaměřuje převážně na události druhé poloviny 19. století. Cílem byla základní kategorizace ženských literárních postav v knihách Selské črty (1984) a Črty ze společnosti (1897). Metodologicky se práce opírá o naratologické klasifikace literárních postav, práce z dějin žen a knihy o spisovatelkách na přelomu století. Na příkladě Terezy Svatové můžeme vidět, jak bylo někdy složité být ženou a spisovatelkou a naplňovat soudobé požadavky, které byly zakořeněné tradicemi a konvencemi ve společnosti, rodině i v ženách samotných. Toto je v práci doloženo prostřednictvím soukromé korespondence Terezy Svatové a Marie Červinkové-Riegrové z let 1888-1894.
Literary Profile of Terezie Svatová
Keywords: Svatová, Tereza; ženské postavy; spisovatelky; čtenářky; druhá polovina 19. století; Svatová, Tereza; female characters; female writers; female readers; second half of the 19th century