Komplexní restaurování architektonického výkresu Mlýnské kolonády v Karlových Varech z Národního technického muzea v Praze - Pavlisová, Eliška (Univerzita Pardubice, 2021)
Bakalářská práce se zabývá komplexním restaurováním architektonického kolorovaného výkresu Mlýnské kolonády na kartónu, jejíž autorství je připisováno českému architektovi Josefu Zítkovi. Před započetím veškerých restaurátorských procesů byl v rámci neinvazivního průzkumu popsán kulturně-historický vznik a vývoj díla v rámci let, včetně dopadu na dosavadní havarijní stav. Zejména je práce zaměřena na problematiku restaurování děl na papírové podložce větších formátů s citlivou barevnou vrstvou, u kterých nelze provést běžné postupy restaurátorských zásahů a je tak potřeba veškeré procesy přizpůsobit konkrétnímu restaurovanému dílu.
The complex restoration of the architectural drawing on paper support of the Mill Colonnade in Karlovy Vary from the National technical Museum in Prague
Keywords: restaurování kartónu; Zítek, Josef; Mlýnská kolonáda v Karlových Varech; architektonický výkres; restoration of the cartoon; Zítek, Josef; Mill colonnade in Karlovy Vary; architectural drawing