Ošetřovatelský proces u mentálně postiženého dítěte s vrozenou srdeční vadou - Ehrlichová, Jovana (Univerzita Pardubice, 2005)
Bakalářská práce se zabývá ojedinělou kazuistikou u mentálně postiženého dítěte se závažnou vrozenou srdeční vadou neslučitelnou se životem a mnohočetnými malformacemi. V teoretické části je popsána historie léčby srdečních vad, perinatální fyziologické změny fetálního oběhu, patofyziologie srdeční vady a přidružených vrozených vad dítěte. Zvláštní pozornost je věnována vlivu teratogenů na průběh těhotenství, prenatálnímu ultrazvukovému screeningu a detekci vrozených srdečních vad. V praktické části je popsán ošetřovatelský proces u dítěte s vrozenou srdeční vadou. Na základě výpovědi matky a získaných poznatků je zpracován plán ošetřovatelské péče, který by měl přispět ke zkvalitnění péče o takto postižené dítě.
Nursing process of mentaly handicapped child with inherent heart defect
Keywords: handicapované dítě; mentálně postižení; srdeční vady; Ošetřovatelská péče