Profesoři Hermenegild a Karel Škorpilové působící v Bulharsku - Skružný, Ludvík (Univerzita Pardubice, 2010)
Карел Шкорпил (1859-1944) живее в България 62 години. Там допринася за развитието на българската образователна система, на науката, археологията, музей- ното дело и българо – чехословашките културни отношения. От 1926 г. е почетен консул на Чехословакия в Варна. Почти пет десетилетия Карел Шкорпил пътува по България и събира материали, не само за древната история, но и за нейният фолклор, интересува се от архитектура, не само християнската и тази на местните, но и от тази на османските завоеватели; спасява застрашени паметници от времето на „игото” и възникването на модерният български народ. Събраните материали излага в музей- ни стаи, възникващи в гимназиите, където тези стаи въздействат на учащите се мла- дежи. И през войната провежда изследвания, снима, измерва паметници, оправя и допълва военни карти на България и на окупираните земи в съседните държави. Шест десетилетия мисли над тежките въпроси, свързани с историята на България и балканските държави, проследява стари търговски и военни пътища, включително и тези, по които до Варна е стигнала армията на Владислав III. Ягело, за да извоюва там решаваща за християнският свят и Европа битка, на 10.11.1444. Съсредоточава се върху нумизматиката, сфрагистиката, палеографията, историческа демография, геог- рафията и иконографията. Благодарение на знанието на тези помощни исторически науки е можел по-вярно да реши историческите въпроси, и да покаже доказателства, че Плиска е по-старият, от Велики Преслав, център на държавата. Заключенията от своите проучвания публикува на страниците на различни списания.
Keywords: pedagogika; profesoři; Hermenegild a Karel Škorpilové; životopisy