Český literární experiment a jeho recepce - Měrková, Eliška (Univerzita Pardubice, 2021)
Diplomová práce se zabývá hnutím české experimentální poezie, které působilo zhruba od šedesátých do osmdesátých let 20. století. Práce seznamuje s teoretickými i uměleckými východisky tohoto hnutí, zařazuje jej do světového kontextu a především představuje díla zařazených českých autorů na základě nově vydávaných a objevených edic. V práci je také sledována proměna pojetí a chápání literárního experimentu prostřednictvím kritických textů. Za východisko je zvolena antologie Vrh kostek J. Hiršala a B. Grögerové.
Czech Literary Experiment and the Changes in its Critical Reception
Keywords: experimentální poezie; literární experiment; konkrétní poezie; recepce; experimental poetry; literary experiment; concrete poetry; reception