Návrh použitelného uživatelského rozhraní webového geografického informačního systému - Jakoubek, Kamil (Univerzita Pardubice, 2009)
Tato diplomová práce hodnotí použitelnost uživatelského rozhraní webových geografických informačních systémů (webových GIS). Pro hodnocení použitelnosti uživatelského rozhraní byla použita metoda dotazníkového šetření. Cílem práce je pomocí této metody odhalit nedostatky a problémy zjištěné při testování vybraných webových GIS a na základě toho vytvořit takový návrh uživatelského rozhraní, který by tyto nedostatky a problémy odstranil. Výsledný návrh použitelného uživatelského rozhraní webových GIS může v budoucnu sloužit jako ucelená a jednotná šablona, podle které lze vytvářet nové nebo upravovat stávající webové GIS tak, aby tyto mapové aplikace byly přístupné pro všechny uživatele.
Proposal for the usable user interface web geographic information system
Keywords: Geographic Information Systems; Usability; assessment methods; User interface; Geografické informační systémy; Použitelnost; metody hodnocení; uživatelské rozhraní