Reologie nátěrových směsí - Beerová, Daniela (Univerzita Pardubice, 1995)
Práce navazuje na výsledky výzkumu reologického chování pigmentových nátěrových směsí (7,8,9), které vykazují vliv teploty systému na viskozitní křivky těchto nátěrových směsí. Byla provedena charakterizace jednotlivých typů nátěr. směsí z hlediska závislosti vlivu teploty na reol. vlastnosti nátěrových směsí na praktické využití pro nátěry typu "HOLD-OUT", které nepenetrují do papírové podložky a zůstávají v co největším množství na jejich povrchu. Cílem této práce bylo zaměření se na využití vlivu teploty nátěrového systému na změnu viskozity směsi s cílem ovlivnit rychlost imobilizace nátěru.
Reology of coating colours
Keywords: pigmenty; nátěrové směsi; reologie; viskozita; kryvost; papír