Ochranné nátěry na dřevo vůči specifickým podmínkám prostředí - Foglová, Alena (Univerzita Pardubice, 2011)
Tato bakalářská práce pojednává o způsobech ochrany dřeva před napadením biologickými škůdci. Práce je rozdělena do tří základních částí. První část se zaměřuje na dřevo, pojednává především o základních údajích dřeva. Mezi které můžeme zařadit vlastnosti, stavbu a chemické složení dřeva. Druhá části práce se zabývá biologickou degradací dřeva a činiteli, které ji způsobují. Je zde popsán vliv mikroorganismů na dřevo, který je zaměřen na bakterie, dřevokazné houby, dřevokazný hmyz a řasy. Poslední část obsahuje informace o typech ochrany dřeva. Jsou zde popsány metody preventivní ochrany, které se rozdělují suchou a chemickou ochranu. Dále jsou příklady chemických látek používaných v antivegetativních a antifugicidních nátěrech na dřevo.
Protective coatings on wood materilas against specific environmental conditions
Keywords: dřevo; biodegradace; biocidy; ochranné nátěry; ochrana dřeva; wood; biodegradation; biocides; protective coatings; wood protection