Epigenetické změny v reakci na kvalitu života - Vokálová, Michaela (Univerzita Pardubice, 2024)
Tato bakalářská práce má za cíl seznámit čtenáře s epigenetickými změnami v reakci na různé aspekty kvality života. Začátek práce popisuje jednotlivé epigenetické mechanismy a jejich souvislost s kvalitou života. Hlavní část práce se zabývá způsobem, jakým strava a spánek ovlivňují epigenetiku a shrnuje poznatky, které mohou přispívat k prevenci anebo naopak k rozvoji některých onemocnění. Závěr této práce je věnován budoucnosti výzkumu v oblasti epigenetiky a využití poznatků, které mohou napomoci při vývoji nových strategií pro prevenci a léčbu nemocí založených na individuálních epigenetických profilech.
Epigenetic Change in Response to Quality of Life
Keywords: epigenetika; kvalita života; životní styl; strava; spánek; epigenetics; quality of life; lifestyle; diet; sleep