Analýza a vizualizace IoT dat pro podporu rozhodování - Kábele, Petr (Univerzita Pardubice, 2025)
Cílem této diplomové práce je Analyzovat a vizualizovat IoT data pro podporu rozhodování v konkrétně vymezených oblastech. První část práce se věnuje teoretickému vymezení základních pojmů, jako jsou otevřená data, IoT zařízení a analytické přístupy k jejich zpracování. Následuje praktická část, která zahrnuje analýzu prostorové a časové distribuce uživatelů Twitteru na území Spojených států amerických a zpracování simulovaných IoT dat zaměřených na oblast Greater Melbourne v Austrálii. Dále je vytvořena syntetická datová sada pro modelové scénáře v logistice. Součástí práce je předzpracování dat, aplikace vybraných analytických metod a vizualizace výsledků pomocí dostupných nástrojů. Diplomová práce je zakončena shrnutím dosažených výsledků a diskusí o omezeních použitých dat a metod.
Analysis and visualization of IoT data for decision support
Keywords: Internet věcí; otevřená data; GIS; Twitter; IoT zařízení; logistika; vizualizace dat; syntetická data; rozhodování; optimalizace tras; Austrálie; USA; Internet of Things; open data; GIS; Twitter; IoT devices; logistics; data visualization; synthetic data; decision-making; route optimization; Australia; USA