Morální distres perioperačních sester - Řípová, Eliška (Univerzita Pardubice, 2020)
Diplomová práce je zaměřena na téma morálního distresu perioperačních sester. V teoretické části jsou vybrány některé z mnoha definic morálního distresu z odborné literatury, druhy morálního distresu, determinanty, příčiny a dopady morálního distresu. V průzkumné části jsou prezentovány výsledky dotazníkového šetření od respondentů aktivně vykonávajících povolání perioperační sestry. Cílem průzkumu bylo zjistit, jak perioperační sestry eticky hodnotí vybrané modelové situace, zda se se situacemi setkávají a zda u nich situace vyvolávají morální distres, popř. jaké intenzity. Předložené modelové situace byly v naprosté většině případů hodnoceny jako špatné či spíše špatné. Například překračování kompetencí považuje za špatné 56 a spíše špatné 34 respondentů ze 100, bez ohledu na to, zda pracují v krajské či v oblastních nemocnicích, přičemž 54 sester se s překračováním kompetencí ve své praxi setkalo a u 23 z nich to vyvolalo morální distres, který u 2 z nich dosáhl té nejvyšší intenzity. Dále 13 sester uvedlo, že nemají odvahu úkol překračující jejich kompetence odmítnout. Nejvíce se pak morální distres u respondentů odráží v rovině emocionální a behaviorální.
Moral distress of perioperative nurses
Keywords: Crescendový efekt; morální dilema; morální distres; morální reziduum; perioperační sestra; Crescendo effect; moral dilemma; moral distress; moral residue; perioperative nurse