Niektoré aspekty riadenia spaľovania biomasy v kotloch malých a stredných výkonov - Piteľ, Ján; Hošovský, Alexander; Bukovský, Ivo (Univerzita Pardubice, 2015)
Cieľom riadenia spaľovacieho procesu biomasy je zabezpečiť jej dokonalé spaľovanie s minimálnym prebytkom spaľovacieho vzduchu. Za týmto účelom sa do systémov riadenia implementujú algoritmy využívajúce rôzne regulačné štruktúry v závislosti na výkonu kotla, v ktorom prebieha spaľovanie biomasy. V príspevku sú popísané prístupy k riadeniu spaľovacieho procesu biomasy v kotloch malých a stredných výkonov. Pozornosť je venovaná aj riešeniu problému dopravného oneskorenia pri riadení výkonu kotla, pričom na jeho elimináciu bol použitý Varelov imunitný regulátor pre reguláciu teploty vody na výstupe kotla.
Keywords: riadenie spaľovacieho procesu; biomasa; dopravné oneskorenie; Varelov imunitný regulátor