Proměny města Pardubic v běhu 70. let 18. století - Zástěra, Ondřej (Univerzita Pardubice, 2024)
Diplomová práce se věnuje hospodaření města Pardubic v 70. letech 18. století, a to na základě městských počtů z let 1773 a 1777. Úvodní část pojednává stručně o historickém vývoji Pardubic do námi sledovaného období. Druhá část popisuje stav města na konci vlády Marie Terezie. Třetí část tkví v přiblížení městských elit poddanského města Pardubic. Nakonec hlavní jádro práce představuje důsledná analýza, rozbor rozdílů a trendy hospodaření města Pardubic v 70. letech 18. století
Transformations of the city of Pardubice during the 70s of the 18th century
Keywords: Pardubice; knihy městských počtů; 1773; 1777; hospodaření; městská správa; town ledgers; economy; city administration