In vitro disoluční testování matricových tablet s tramadol hydrochloridem - Matzick, Kevin (Univerzita Pardubice, 2018)
Tato diplomová práce se zabývá disolučním testováním lipofilních, hydrofilních a kombinovaných matricových tablet s tamadol hydrochloridem, kde jako lipofilní retardující složka byl zvolen glycerol-dibehenát (Compritol) a hydrofilní složkou byla hypomelosa (Methocel). V případě směsné matrice je použita kombinace obou retardujících komponent. Je studován vliv alkoholu na rychlost uvolňování tramadol hydrochloridu z tablety. Matricové tablety byly zhotoveny přímým lisováním, kde jako plnidlo byla použita mikrokrystalická celulóza (Prosolv) a jako lubrikant umožňující lisování byl zvolen stearát hořečnatý. Disoluční testy byly prováděny při 37°C v kyselém disolučním médiu o pH 1,2. a disolučním médiu s obsahem 40 obj. % ethnaolu. Získané disoluční profily byly matematicky vyhodnoceny na základě nelineární regresní analýzy. Nakonec byl diskutován vliv alkoholu na rychlost uvolňování tamadol hydrochloridu z jednotlivých typů matric.
In vitro dissolution testing of matrix tablets containing tramadol hydrochloride
Keywords: tramadol hydrochlorid; disoluce; matricové tablety; hypromelosa; glycerol-behenát; ethanol; tramadol hydrochloride; dissolution; matrix tablets; hypromelose; glyceryl-behenate; alcohol