Analýza katecholaminů pomocí kapilární elektroforézy - Michalíková, Jana (Univerzita Pardubice, 2015)
Bakalářská práce se zabývá možnostmi využití kapilární elektroforézy pro analýzu katecholaminů. V první části se práce zaměřuje na vznik, funkce a význam jednotlivých katecholaminů v lidském organismu. Dále jsou uvedeny základní principy kapilární elektroforézy, její instrumentace a přehled CE technik. V poslední části práce jsou podrobněji popsány některé dosud publikované aplikace kapilární zónové elektroforézy a micelární elektrokinetické chromatografie pro separace a stanovení biologicky významných katecholaminů, jako jsou adrenalin, dopamin a noradrenalin.
Analysis of catecholamines using capillary electrophoresis
Keywords: Catecholamines; epinephrine; dopamine; norepinephrine; capillary electrophoresis; katecholaminy; adrenalin; dopamin; noradrenalin; kapilární elektroforéza