Role islámu v dějinách Evropy - Kubinová, Barbora Kira (Univerzita Pardubice, 2016)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na možné vymezování evropské identity s ohledem na přítomnost islámu v Evropě. Cílem práce je vystihnout události, které by mohly souviset s vymezováním evropské identity. Text je koncipován do třech významnějších kapitol: v první kapitole jsou nastíněny historické události, které souvisejí s přítomností islámu na území dnešní Evropy. Druhá kapitola se zaměřuje především na možné vymezování evropské identity. Závěrečná část práce se věnuje současné veřejné diskusi o možné roli islámu v dějinách Evropy.
Part of Islam in the history of Europe
Keywords: islám; křesťanství; identita; Evropa; Islam; Christianity; identity; Europe