Prognózování v podniku - Huf, David (Univerzita Pardubice, 2021)
Cílem této bakalářské práce je seznámení se s prognózou a prognostickými metodami a ukázat, jak fungují prognostické metody ve vybraném podniku, konkrétně ve firmě SOR s.r.o. Předložená bakalářská práce obsahuje poznatky a zkušenosti, které se opírají o danou problematiku a jsou čerpány z odborné literatury. Práce obsahuje šest na sebe navazujících kapitol. První kapitola nás seznamuje se vznikem, historií a vývojem prognózování a s jeho charakteristikou či jeho významem. Druhá kapitola objasňuje přehled prognostických metod, technik, modelů a postupů. Ve třetí kapitole nalezneme podrobné dělení prognostických metod a vhodností jejich využití. Čtvrtá kapitola začíná představením vybraného podniku a seznámením s jeho základní charakteristikou. Následuje představení produktů společnosti, kde si ukážeme, jaké druhy a typy produktů společnost vyrábí a prodává. V páté kapitole poté následuje analýza podniku, ve které jsou znázorněny strategické cíle podniku společně s plánováním. V šesté kapitole se zaměřuji na prognózování v podniku, jakým způsobem firma sestavuje prognózy a jaké metody prognózování ke svým předpovědím využívá. Poslední kapitola obsahuje shrnutí a osobní doporučení pro společnost SOR.
Forecasting in the company
Keywords: prognózování; prognostické metody; společnost; firmy; podniky; předvídaní; plánování; časové řady; forecasting; forecasting methods; company; firm; enterprise; anticipation; planning; time series